Storyboard; filmin çekim öncesi (pre-prodüksiyon) kısmında, yönetmen talimatları dahilinde, sahnelerin ve planların çizim olarak kağıda aktarıldığı taslaktır. Özellikle büyük işlerde çekimi kolaylaştırdığı için oldukça tercih edilir. Yönetmenin kafasındaki işi diğer ekip çalışanlarına (görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, kameraman vb.) daha rahat aktarabilmesini sağlar. Özellikle reklam gibi zaman kısıtlaması olan işlerde de zamanı belirlemeyi kolaylaştırır.
Peki storyboard bir işi nasıl kolaylaştırır? Storyboardlarda sahne ve plan numaraları, çekim ölçekleri, kamera hareketleri belirtilir. Ama en önemlisi bir plan, görsel olarak kağıda aktarıldığı için, ekip çalışanları o plandaki kompozisyona göre kamera açılarını, lenslerini, dekorlarını, ışıklarını, kostümlerini vb. ayarlaması çok daha kolaylaşır.
1) Öncelikle kağıdımızı hazırlamamız gerekiyor. Kağıdı çekim ölçeğine uygun biçimde karelere bölün. Belli bir kare limiti yok fakat karelerin çok küçük olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer çok küçük olursa anlaşılması da zorlaşır.
2) Yönetmenin yönlendirmesiyle birlikte sahne ve planları çizmeye başlanır. (*Not: Hızlı çalışılması gereken durumlarda çizimler sonradan detaylandırılabilir.)
3) Sahne ve plan numaralarını, hatta hikayeye göre çekimin gündüz mü gece mi olacağı her karede belirtilir.
4) Karenin altına yaklaşık bir cümlelik notlar alarak planı özetlenir.
5) Kamera hareketiyle, karakterin oyunuyla alakalı detaylar varsa belirtilir.
6) Renk detayının önemli olduğu yerlerde renklendirme yapılabilir.
Şunu unutmadan söylemeliyiz ki storyboard için çizimin iyi olması değil, anlaşılabilir olması önemlidir. Storyboard bir sanat eseri değildir, çekim ekibi için faydası olmayan teknik detaylardan yoksun çizimler tüm ekip için zaman kaybıdır.
SOFILM ekibi olarak sizlere pre-prodüksiyon ve post-prodüksiyon aşamalarında işlerinizi kolaylaştırıcı çözümler sunuyoruz. Her türlü sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Comentários