top of page
  • Yazarın fotoğrafıSOFILM AND CO.

Video Projeler Nasıl Bütçelendirilir?

Ön hazırlık aşamasından kurgu/düzenleme aşamasına kadar tasarlanan bir video proje bütçesi nasıl oluşturulur?

Video projelerinde bütçe oluşturmak için yapılan en sık hata, daha önce iş yaptıran firmalara “sen bu işi kaça yaptırdın” sorusunu sorarak verilen cevabı referans almaktır. Başka projelerin bütçelerini referans alarak işe başlamak çoğu zaman iş tesliminde hayal kırıklığına uğratır. Ya verilen paranın karşılığında ortaya çıkan iş beğenilmez, yada işi yapan firma fiyatı az bulup prodüksiyon kalitesini düşürür. Her proje kendine has giderler ve maliyetler barındırmaktadır. Peki bu işin doğrusu nedir? Reklam, tanıtım filmi, belgesel gibi video projelerinde bütçeler nasıl oluşturulur?


Zamanın Ederi Nedir?


Zamanın fiyatlandırılması bütçe oluşturmadaki en büyük değişkendir. Video prodüksiyon işlerinde bir projeye ne kadar saat, gün, hafta ayrılıyorsa zamanın fiyatlandırılması o bağlamda değişkenlik gösterir. Harcanan zaman için yazılacak fiyat sadece niceliksel değil, işin içeriğine göre niteliksel olarak belirlenir. İşleri gerçekleştirecek ekibin kim olduğu, bu işi ne kadar zamandır yaptığı ve bu alanda mesleğini geliştirmek için ne kadar zaman harcadığı gibi değişkenler referans alınır. Burada ki önemli husus şudur; işi çekecek ekip işin sorumluluğunu üstlenebilir mi? Sonuçtan bağımsız olarak konuşulan projeler ilk tasarlandıkları an sadece hayal ürünüdür. Ekibin yapacağı şey, proje sahibinin hayalindeki imgeleri doğru biçimlerde görselleştirerek projeyi sonlandırmaktır. Ekibin sorumluluk alma kapasitesi, istenilen şeyin ortaya çıkması ile doğru orantılıdır.


Kullanılan Kameranın Değeri Ne Kadar?

Günümüz profesyonel video sektöründe birçok ekip kendi kamerasını kullanarak çekimlere gitmektedir. Müşterinin talebi doğrultusunda kullanılan kamera ekipmanlarının maddi değeri binlerce dolara ulaşmaktadır. Kamera projeyi gerçekleştirecek firmanın kendi ekipmanı dahi olsa, bütçelendirme yaparken kullanılacak kameranın piyasadaki günlük kira bedeli üzerinden hesaplamalar yapılır. Ayrıca müşterinin istediği video ekipmanları firmanın envanterinde olmayabilir. Eksik olan ekipman kiralama yoluna gidilerek bütçeye ek yapılır.


Peki Ya Malzemeler?


Kamera ile birlikte ses, ışık, drone gibi kullanılacak tüm malzemeler bütçeyi etkilemektedir. Örneğin, çekilecek bir filmin ikinci toplantısında drone ve steadicam kullanımının firmanın kurumsal kimliği ve video kalitesi açısından uygun olduğuna karar verildi ise, bütçeye ekipmanların ve onun gerektirdiği post prodüksiyon hizmet yükünün eklenmesi gerekmektedir. Doğal olarak kullanılacak ekipmanların değişkenlik göstermesi bütçeyi etkileyen en temel unsulardan biridir. Ayrıca her ekipmanın proje için neden ihtiyaç olduğu ve neden kullanılması gerektiği, işi veren firmaya mutlaka açıklanmalıdır. Gereksiz ekipman kullanımı maliyeti arttırdığı gibi iş ortaklığındaki güven ilişkisine zarar verebilir.


Seyahat ve Konaklama Masrafları

Eğer çekim şehir dışında gerçekleştiriliyorsa bütçeye mutlaka seyahat, konaklama ve yemek masrafları dahil edilmedir. İzmir merkezli bir ekip Samsun'a 4 kişi ile bir 1 hafta sürecek belgesel çekimine gidiyorsa, verilen teklif bütçesinde bu maliyetler mutlaka belirtilmelidir.  Şayet çekimler ekibin bulunduğu şehrin içerisinde gerçekleştirilecekse yemek ve gerektiği takdirde ulaşım masrafları aynı şekilde bütçeye eklenir.


Kurgu montaj / Post Prodüksiyon Maliyeti


Bir firma ile hem çekim hem kurgu düzenleme için anlaşma yapılacaksa sözleşme metninde kurgu/montaj fiyatı belirtilmeli, kurgunun kaç gün süreceği ve hangi hizmetleri kapsayacağı mutlaka belirlenmelidir. Çoğu medya ajansı fiyat teklifini prodüksiyon/çekim hizmeti çerçevesinde hesaplayarak firmalara gönderir. Fakat çekimler bittiğinde işi veren firma zor durumda kalarak elinde kalan ham görüntüler ve ekstra maliyetlerle videoları başka firmalara kurgulatmak zorunda kalırlar. Bu tarz sorunlar ile karşılaşmamak için iş başında kurgu - renk düzenleme - lisanslı müzik gibi post prodüksiyonu kapsayan tüm hizmetler hesaplanarak bütçeler oluşturulmalı, bunların maliyetlerini projenin hazırlık aşamasında belirtmelidir.


Revizyonlar


Kurgusu bitmiş işleri tekrar kurgulamak işi yapan firma açısından zor ve maliyetli bir süreçtir. Eğer video prodüksiyon işleri kurgu/post prodüksiyon süreci dahil anlaşma yapıldıysa, mutlaka imzalanan sözleşmelerde revizyon hakkı (kaç adet olacağı ve sonraki revizyon fiyatlandırmaları), ham görüntülerin firmaya teslim edilip edilmeyeceği gibi detaylar proje başında belirtilmelidir.

SOFILM prodüksiyon ekibi olarak tüm bu süreçlerde gerçekleştirmek istediğiniz projelerinizde yardımcı olmak için yanınızdayız. Her türlü sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Σχόλια


bottom of page